- wchodzi w skład wszystkich tkanek i cieczy ustrojowych,
- warunkuje prawidłowe krążenie krwi,
- spełnia bardzo ważne funkcje w procesie trawienia, przyswajania i przemiany materii,
- transportuje tlen, składniki odżywcze, hormony, jednocześnie zabiera i umożliwia usunięcie na zewnątrz substancji ubocznych, niepotrzebnych, powstających w procesie przemiany materii,
- jest regulatorem ciepłoty ciała,
- dostarcza niektórych składników mineralnych, np. wapnia, żelaza, jodu.
Organizm ludzki czerpie wodę z pokarmów, napojów oraz powstaje ona także w komórkach w wyniku procesów spalania białek, tłuszczów, węglowodanów.
Należy jednak pamiętać, że woda jest stale wydalana z organizmu przez nerki razem z moczem, z kałem, podczas oddychania oraz przez skórę w postaci potu.
W celu prawidłowego funkcjonowania organizmu ilość zawartej w nim wody powinna być mniej więcej stała. Nadmierna utrata wody powoduje natychmiast odczuwalne zmęczenie, np. podczas ciężkich prac fizycznych w upale (żniwa), podczas niektórych chorób (przy biegunkach, torsjach, a nawet silnym katarze).
W warunkach normalnych, nie chorobowych, równowaga wodna w organizmie dorosłego człowieka przedstawia się następująco:
Woda do picia musi odpowiadać wymaganiom sanitarnym. Powinna być przeźroczysta, bezbarwna, pozbawiona obcych zapachów, twarda, czyli zawierająca składniki mineralne, wolna od zanieczyszczeń bakteryjnych i środków chemicznych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz