środa, 23 maja 2012

Dieta wegetariańska w leczniu schorzeń

Zainteresowanie dietą wegetariańską można częściowo przypisywać modzie. Dla wielu osób dieta wegetariańska może być elementem leczącym niektóre schorzenia, dla innych ograniczenie, a nawet wyeliminowanie z żywienia mięsa, jako najdroższego produktu spożywczego, jest nakazem ekonomicznym.
W żywieniu dzieci i młodzieży, w porozumieniu z lekarzem, można stosować wskazania grupy pierwszej, czyli laktoowo-wegetariańskiej, wprowadzając do posiłków mleko, sery i jajka jako źródło najwyższej jakości białka.
Podstawą każdej z odmian diet wegetariańskich są produkty roślinne, bardzo zróżnicowane. W największych ilościach są spożywane nasiona roślin strączkowych, jak fasola, groch, soja, soczewica, bób, ponadto produkty zbożowe przede wszystkim z pełnego przemiału, np. razowy chleb, razowa mąka na kluski i inne potrawy, mało mielone gruba kasza i płatki. Uzupełnieniem wymienionych produktów jest bardzo urozmaicony zestaw potraw z warzyw. Do kraszenia używa się wyłącznie tłuszczów roślinnych.
W naszym kraju istnieje społeczność Adwentystów Dnia Siódmego, która odżywianie wegetariańskie przyjęła jako nakaz religijny. Lekarze, będący autorytetami w swej dziedzinie twierdzą, e wśród członków tej społeczności w znacznie mniejszym stopniu występują choroby cywilizacyjne, niż w innych środowiskach.

Dieta wegetariańska jest oparta na produktach prawie całkowicie pozbawionych cholesterolu, natomiast składa się z produktów roślinnych, dzięki czemu zawiera mniej tłuszczów, więcej niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych i błonnika. Takie odżywianie chroni m.in. przed nadciśnieniem, zawałem serca, rakiem jelita grubego.

Zapraszamy do zapoznania się z innymi dietami:
dieta wątrobowa - leczenie wątroby
dieta norweska - szybkie odchudzanie

1 komentarz: